Projektinformation

Populärvetenskaplig beskrivning

Den 22 oktober 2023 inträffade en miljökatastrof när passagerarfärjan Marco Polo gick på grund i Hanöbukten, Blekinge, vilket ledde till ett omfattande oljeutsläpp. Totalt läckte 150 000 liter tjockolja och diesel ut i havet. Trots att de inledande saneringsinsatserna har slutförts saknas fortfarande 10 ton olja.

Detta projekt syftar till att undersöka både de kort- och långsiktiga ekologiska konsekvenserna av utsläppet i det känsliga ekosystemet i Pukavik/Hanöbukten. Vi kommer att analysera hur oljeutsläppet påverkar djur- och växtliv samt den ekologiska balansen i området. En central del av studien är att utvärdera om oljan har bundits i sedimenten och vilka långsiktiga effekter detta kan ha på ekosystemet.

Projektet gynnas av att vårt team redan är verksamt i området och har ett etablerat samarbete med lokala aktörer, vilket säkerställer tillgång till infrastruktur för provtagning och datainsamling. Vi kommer att genomföra omfattande fältstudier, laboratorieexperiment på tre nyckelarter samt analysera tidigare insamlat material. Detta ger en unik möjlighet att jämföra miljöförhållanden före och efter katastrofen.

Genom att bidra med ny vetenskaplig kunskap om oljeutsläpps långsiktiga effekter kan projektet stödja framtida miljöskyddsinsatser. En ökad förståelse för de ekologiska konsekvenserna av Marco Polo-utsläppet kan bidra till att identifiera effektiva åtgärder för att minska negativa effekter och påskynda ekosystemets återhämtning. Dessutom syftar arbetet till att öka medvetenheten och engagemanget kring miljöutmaningarna i Östersjön, vilket är avgörande för att motivera beslutsfattare, myndigheter och allmänheten att agera för att bevara och skydda den marina miljön.

Inom det samarbetsprojekt som bedrivs mellan Marint Centrum i Simrishamn och Lunds universitet driver vi flera forskningsinitiativ i Hanöbukten. Dessa omfattar studier av det senaste oljeutsläppet, de konstgjorda torskreven samt pappersindustrins miljöpåverkan i regionen.
StatusPågående
Gällande start-/slutdatum2024/03/012026/12/31

Samarbetspartner

Finansiering

  • Hanöbuktsstiftelsen

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 14 – Hav och marina resurser

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Miljövetenskap
  • Ekologi
  • Bioinformatik (beräkningsbiologi)