Användning av innovativa digitala verktyg för effektiv och intelligent räddningstjänst

Projekt: Forskning

Projektinformation

Beskrivning

Idag måste räddningstjänsten i många fall förlita sig på vad de ser utvändigt vid en brand i ett byggnadsverk. Det kan vara tillräckligt vid bränder i villor eller flerbostadshus, men i större komplexa byggnadsverk så är det svårare. ”Smart firefighting” är ett teknikområde som syftar till att samla in och kombinera stor mängd information från olika källor och sensorer för att bearbeta, analysera och förutsäga brandförlopp och händelser i ett byggnadsverk. Informationen presenteras sedan på ett bra sätt för att utnyttjas som beslutsunderlag för räddningstjänsten.

Projektets mål är att utveckla en digital byggnadstvilling med maskininlärning för att demonstrera hur sensordata inifrån ett byggnadsverk kan användas i kombination med den digitala modellen för att skapa beslutsunderlag för effektiva räddningsinsatser. Projektet genomförs som ett ”proof of concept” rörande hur denna typ av modeller kan utvecklas för byggnadsverk, men demonstrationer kommer även ske i en relevant miljö. Detta innebär en höjning av teknikens mognadsnivå och genom detta kan projektet bidra till säkrare och mer effektiva räddningsinsatser i komplexa byggnader. Målgrupperna för projektet inkluderar räddningstjänster, myndigheter ansvariga för byggregler och säkerhet, byggprojektörer och företag inom byggbranschen, byggnadsägare och forskningsaktörer.

Ett tvärvetenskapligt forskningskonsortium har bildats för att täcka in nödvändig expertis inom brandmodellering, byggnadsinformation och räddningstjänstens verksamhet. Projektet är kopplat till flera av de globala målen i Agenda 2030, särskilt målen om hälsa och säkerhet, förbättrade infrastrukturer samt trygga och hållbara samhällen.
StatusPågående
Gällande start-/slutdatum2023/10/092026/10/09

Samarbetspartner

  • Lunds universitet (huvudsaklig)
  • Briab Brand & Riskingenjörerna AB
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)