Utvärdering av aktiva lärandemetoder för att stärka ordförrådet hos mellanstadieelever med och utan språkstörning

Projekt: Forskning

Projektinformation

Beskrivning

I grundskolan förväntas barn lära sig ett stort antal nya ord varje år. Bland dessa är tier 2-ord särskilt avgörande. Till skillnad från tier 1-ord, som förekommer så ofta i samtal att barn lär sig dem utan undervisning, är tier 2-ord typiska för text och skolsamtal, och kräver riktad undervisning. Undervisning om tier 2-ord kan avsevärt förbättra elevers språk- och läsförståelse. Traditionellt har undervisningen om nya ord fokuserat på att exponera eleverna för nya ord i olika sammanhang, så kallad kontextuell inlärning (eng. rich vocabulary instruction). Som kontrast har på senare år testbaserat lärande (eng. retrieval practice), där ordens betydelse plockas fram från långtidsminnet utan att beakta kontexten, visat mycket lovande resultat. Syftet med projektet är att utvärdera testbaserat lärande i jämförelse med en kombination av testbaserat lärande och kontextuellt lärande avseende ordinlärningen hos elever i mellanstadiet, samt att undersöka hur individuella skillnader i språkliga förmågor (ordförråd, grammatik, och fonologisk bearbetningsförmåga) samt kognitiva förutsättningar (arbetsminne och generell begåvning) påverkar möjligheten att lära in nya ord med hjälp av undervisningsmetoderna. Projektet bidrar till bättre förståelse om hur undervisningen kan användas för att främja lärande av abstrakta begrepp hos mellanstadieelever med varierande språklig förmåga.

Forskningsfrågor:

1. Vilken effekt på elevers ordförråd har undervisning som kombinerar kontextualiserat och testbaserat lärande jämfört med undervisning som enbart utnyttjar testbaserat lärande?

2. Hur påverkar elevernas individuella språkliga och kognitiva förmågor effekten av undervisningsmetoderna?

3. Hur upplever lärare och elever kombinationen av kontextualiserat och testbaserat lärande i undervisningen, jämfört med enbart testbaserat lärande?

4. På vilka sätt kan kontextualiserat och testbaserat lärande integreras i den reguljära undervisningen för att stödja elevers lärande, och vad kan försvåra denna integrering?
Kort titelUtvärdering av kontextuellt och testbaserat lärande som ordförrådsintervention
StatusEj startat
Gällande start-/slutdatum2025/01/012027/12/31

Samarbetspartner

FN:s Globala mål

År 2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla. Projektet relaterar till följande Globala mål:

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 4 – God utbildning
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Annan klinisk medicin
  • Didaktik
  • Lärande