Är du stark nog att samverka?

  Forskningsoutput: Bidrag till övrig tidskrift/dags- eller nyhetstidningArtikel i facktidskrift eller populärpressPopulärvetenskap

  Sammanfattning

  Somliga kanske ser ”interkommunal samverkan” som ett desperat uttryck från svaga kommuner, kämpande för sitt liv. Så kan det vara i en del fall, men inte i alla. Det krävs nämligen kraft för att hjälpas åt. Att lämna över en del av sitt eget öde – och ta ansvar för andras – är ingen avkoppling. Att samverka kan med andra ord likaväl vara ett tecken på styrka och framgång som en signal om svaghet och tillbakagång.

  Efter att ha studerat ett antal fall av interkommunal samverkan de senaste åren anser vi oss berättigade att uttala oss utifrån olika exempel på samverkan. En lång rad renhållningsfall, Bergslagens Kommunal¬teknik – landets första kommunalförbund för teknisk driftsverksamhet och, ej att förglömma, erfarenheter som sträcker sig tillbaka till bildandet av Roslagsvatten och försöket med TENK. Vi ska här diskutera ett antal ”postulat” kring interkommunal samverkan och därigenom också sammanfatta ett antal generella samverkanskarakteristika som kan vara lämpliga att ha i åtanke när diskussionerna förs ute i våra svenska kommuner.
  Originalspråksvenska
  Sidor39-40
  SpecialistpublikationKommunal ekonomi
  StatusPublished - 2004

  Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Ekonomi och näringsliv

  Citera det här