”Allt fler falska mediciner mot covid-19 i omlopp”

Forskningsoutput: Bidrag till övrig tidskrift/dags- eller nyhetstidningDagstidnings-/nyhetsartikel

Sammanfattning

Debatten om covid-19 fokuserar främst på medicinska områden som smittspridning, antikroppar och vacciner. Men det finns andra aspekter som glöms bort.
Våren 2020 rapporterade Interpol att stora mängder förfalskade covid-19- skyddsprodukter av olika slag var i omlopp. Nu ett år senare har den globala illegala spridningen ökat. Det gäller allt från undermåliga ansiktsmasker till sådant som utger sig för att vara godkända mediciner och vacciner.
Många falska mediciner och skyddsprodukter kan ge allvarliga biverkningar. Andra produkter kan vara helt i avsaknad av aktiva ingredienser och det kan ligga nära till hands att avfärda dem som harmlösa. I själva verket invaggar de oss i en falsk trygghet vilket är allvarligt under den nu pågående pandemin. Vår forskargrupp har länge studerat förekomsten av förfalskade medicinska produkter och vi såg vikten av att samla in data om hur skydd mot covid-19 anskaffas, vem som har tillgång till produkterna och i vilken utsträckning människor riskerar att få förfalskade varor.
Originalspråksvenska
SpecialistpublikationDagens nyheter (DN debatt)
StatusPublished - 2021 apr. 17

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Medicinsk etik
  • Etnologi

Fria nyckelord

  • Covid-19

Citera det här