Fackliga organisationer och medlemmar i dagens Sverige

Forskningsoutput: Bok/rapportBokForskning

Sammanfattning

Bokens baksidestext:
Fackligt medlemskap har länge varit självklart i det genomorganiserade Sverige. Så är det inte längre. Under de senaste femton åren har andelen fackligt anslutna fluktuerat betydligt kraftigare än tidigare, även om den svenska organisationsgraden fortfarande är mycket hög. Ett nytt fenomen är att allt fler nöjer sig med att bara tillhöra a-kassan. Utifrån en brett upplagd intervjuundersökning redovisar och analyserar Anders Kjellberg vad som ligger bakom dessa förändringar. I boken diskuteras hur det fackliga arbetet kan förnyas för att bemöta de nya tendenserna och för att förhindra en tudelning av arbetsmarknaden i "vinnare" och "förlorare". Författaren framhåller särskilt aktiveringen av facket ute på arbetsplatserna.

Denna bok utkom första gången 1997 och belönades 1998 med Rudolf Meidner-priset för forskning i fackföreningsrörelsens historia. I denna kraftigt utvidgade och reviderade upplaga presenteras bland annat nya data om facklig anslutning bland ungdomar, invandrare och anställda i IT-sektorn.
Originalspråksvenska
UtgivningsortLund
FörlagArkiv
Antal sidor424
Utgåva2
ISBN (tryckt)91 7924 156 5
StatusPublished - 2001

Bibliografisk information

Den första upplagan av boken "Fackliga organisationer och medlemmar i dagens Sverige" utkom 1997 och belönades med 1998 års Rudolf Meidnerpris för forskning i fackföreningsrörelsens historia. Rättssociologen Lena Lindgren bidrog med värdefulla synpunkter på manuset och tog initiativet till omslagsbilden. Andra upplagen 2001 är en uppdaterad och kraftigt utvidgad version av den föregående upplagan. Tredje upplagan (2017) är en något reviderad elektronisk version av 2001 års utgåva.

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Sociologi (exklusive socialt arbete, socialpsykologi och socialantropologi)

Citera det här