Marknadens tid: Mellan folkhemskapitalism och nyliberalism

Jenny Andersson (redaktör), Nikolas Glover (redaktör), Orsi Husz, David Larsson Heidenblad (redaktör)

Forskningsoutput: Bok/rapportBokForskningPeer review

Sammanfattning

Marknadens tid samlar bidrag från några av Sveriges främsta historiker och fokuserar tiden från 1970-talet och framåt. Varje kapitel utgår från en bild, och i centrum står marknadsvändningen – en mångfacetterad, men samtidigt tydlig process genom vilken marknaden som institution, ideal och metafor blivit ledande inom samhällslivet. Hur kom det sig?

Marknadens tid satte stora avtryck i svensk politik, men den förändrade också människors vardagsliv, språkbruk och referensramar. Boken visar att marknaden inte kan förstås som en monolit – det har funnits flera olika marknadsbegrepp och -visioner i omlopp som både samverkat och konkurrerat. De har samspelat med olika traditioner, från ’folkhemskapitalism’, till libertarianska och nyliberala tankegångar.

Antologin kan därmed peka på historiska brott, men också viktiga kontinuiteter längre bakåt i välfärdsstatens historia. Den historiska blicken avtäcker marknadsvändningens ofta förbisedda sociala, politiska och kulturella allianser, och belyser de tidvis stora skillnaderna mellan aktörernas avsikter och hur det sedan blev.
Originalspråksvenska
FörlagNordic Academic Press
ISBN (elektroniskt)978-91-89361-77-5
ISBN (tryckt)978-91-89361-75-1
DOI
StatusPublished - 2023 nov. 27

Publikationsserier

NamnKriterium
ISSN (elektroniskt)2002-2131

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Historia
  • Ekonomisk historia

Citera det här