PBL för Teknologer

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKonferenspaper i proceeding

Sammanfattning

Trots att PBL betraktas som ett kraftfullt verktyg i undervisningen, råder fortfarande viss tvekan att den skulle vara lämplig i alla utbildningar. Ett annat problem som också diskuteras är om PBL går att tillämpas på stora grupper och i så fall om den är lönsam.
I tekniska utbildningar är teknologerna oftast vana vid att ha föreläsningar, övningar och laborationer. Som stöd har man ett genomarbetat kurskompendium som oftast räcker till för att lösa övningsuppgifterna. Detta betyder många gånger den korta, bekväma vägen att hitta information att lösa ett problem.

I detta arbete har vi försökt att kartlägga och analysera teknologernas intresse för PBL som ett underlag för diskussioner och planering av utbildningar. Studenter från sista året i väg och vatten utbildningen som läste kurser i PBL intervjuades både individuellt och i grupp vid olika tillfällen under pågående kurs. Undersökningen genomfördes år 2001 och 2002 med 26 respektive 16 teknologer.

Resultaten från både tillfällen visar att teknologerna var i allmänt positiva till PBL. En förändring i inställningen till PBL noterades hos intervjuade personer under kursen gång. Problemet som nästan alla var eniga om var att man läste samtidigt andra kurser med den traditionella undervisningsformen och därför tyckte man att PBL tog mer tid.
Man tyckte också att PBL inte passar till alla kurser. Metodiken gör sig bättre i ”läskurser” än i t ex ”matematikkurser”. Det är dock en fördel om hela utbildningen ges med PBL eftersom det blir mindre rörigt för studenterna då.
Originalspråksvenska
Titel på värdpublikation1:a Pedagogiska Inspirationskonferensen 2003
UtgivningsortLund
FörlagLund University
Antal sidor4
StatusPublished - 2003
EvenemangLTHs 1:a Pedagogisk Inspirationskonferens LTH, 2003 - Lund, SE, Lund, Sverige
Varaktighet: 2003 maj 232003 maj 23

Publikationsserier

NamnPedagogiska inspirationskonferensen LTH
Volym1
ISSN (tryckt)2003-377X
ISSN (elektroniskt)2003-3761

Konferens

KonferensLTHs 1:a Pedagogisk Inspirationskonferens LTH, 2003
Land/TerritoriumSverige
OrtLund
Period2003/05/232003/05/23

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Infrastrukturteknik

Citera det här