Pedagogik som vetenskap. En inbjudan.

Mattias Nilsson Sjöberg (redaktör)

Forskningsoutput: Bok/rapportAntologi (redaktör)Forskning

Sammanfattning

Pedagogik är en av de klassiska vetenskapliga disciplinerna och har som universitetsämne en hundraårig tradition. I takt med att samhället förändras har även det innehåll som sysselsätter pedagogiken ändrats. Var befinner sig det vetenskapliga ämnet pedagogik i dag? Hur ser den historiska bakgrunden till ämnets framväxt ut? Vilka är de fundament som håller samman pedagogikämnet? Vilka framtida utmaningar finns att hantera?
I den här boken medverkar några av Sveriges främsta forskare i pedagogik. Genom deras olika nedslag i pedagogisk forskning erbjuds en vidare förståelse för det pedagogiska landskapets framväxt och utveckling.
Några av de teman som tas upp i boken rör pedagogikens roll i lärarutbildningen, forskning om skolans kunskapsfrågor, internationella jämförelser av länders utbildningssystem, förändrade gränslinjer mot andra vetenskapsområden så som exempelvis utbildningsvetenskap samt så kallade inomdisciplinära förändringar. Andra teman som lyfts fram i boken är vilka etiska dilemman lärare kan ställas inför, vilken betydelse synen på vad det innebär att vara människa har för pedagogiska relationer och på vilka sätt pedagogiken som akademiskt ämne kan närma sig den vardagliga praktiken i olika utbildningssammanhang.
Medverkande författare är Jonas Aspelin, Gunnel Colnerud, Tomas Englund, Sverker Lindblad, Claes Nilholm, Daniel Petterson, Karin Rönnerman, Daniel Sundberg, Lennart Svensson, Roger Säljö, Ingegerd Tallberg Broman, Ninni Wahlström och Moira von Wright.
Originalspråksvenska
FörlagGleerups Utbildning AB
Antal sidor200
ISBN (tryckt)978-91-40-69720-2
StatusPublished - 2018

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Pedagogik

Citera det här