Posttraumatic Stress Reactions in Tortured Refugees: Relationship to pain, cognitive impairments, and negative appraisals

Bidragets översatta titel : Posttraumatiska stressreaktioner hos torterade flyktingar: Relationen till smärta, kognitiva funktionsnedsättningar och negativa tankemönster

Linda Nordin

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (sammanläggning)

323 Nedladdningar (Pure)

Sammanfattning

Flyktingar, speciellt de som varit utsatta för tortyr och annan form av organiserat våld, upplever ofta en rad olika svårigheter, inklusive posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), depression och somatiska symtom, särskilt smärta. Multidisciplinär behandling har utvecklats för att handskas med denna komorbiditet hos flyktingar, som har påvisat medelhöga effekter.
Det huvudsakliga syftet med denna avhandling var att undersöka och identifiera sätt att förbättra effektiviteten av multidisciplinär behandling för flyktingar som överlevt tortyr och söker behandling för PTSD, depression, ångest och somatiska symtom (t.ex. smärta). Detta utfördes genom att undersöka relationen mellan smärta och PTSD hos patienter vid en högspecialiserad öppenvårdsklinik i Köpenhamn: DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur. Relationen mellan smärta och PTSD studerades både på symtomnivå och genom att undersöka två typer av kognitiva processer som tidigare visats vara viktiga för svårighetsgraden, varaktigheten och inverkan av PTSD (negativa traumarelaterade kognitioner) och smärta (smärtkatastrofiering).
Ytterligare sätt att förbättra behandlingen, var att identifiera i vilken utsträckning klienterna led av kognitiv nedsättning baserat på en kort screening (SDMT) och om sådan nedsättning var relaterad till traumatisk hjärnskada (TBI), svårighetsgrad av PTSD, depression, ångest, smärta och generell funktionsnivå. Med dessa syften hoppades vi fylla viktiga kunskapsluckor i litteraturen avseende smärta, kognitiv nedsättning och TBI för traumatiserade flyktingar.
Studie I: Det primära syftet i denna studie var att undersöka om smärtnivåer och funktionsnedsättning för torterade flyktingar som söker vård på DIGNITY var större än tidigare redovisade nivåer i en liknande dansk population. Vi undersökte även huruvida smärtnivå och funktionsnedsättning var jämförbara med patienter som söker vård på specialistkliniker för smärta i Sverige.
Studie II: Syftet var att undersöka om relationen mellan smärta och PTSD medierades av negativa kognitioner (smärtkatastrofiering och negativa traumarelaterade kognitioner). I överensstämmelse med litteraturen kontrollerades även effekten av depression på både smärta och PTSD.
Studie III utforskade hur smärtsymtom påverkar effekten av PTSD, depression och ångestsymtom på flyktingar som genomgått en multidisciplinär behandling på samma klinik. Det primära syftet var att testa om pre-nivåer av smärta predicerade behandlingsresultaten för dessa symtom.
Studie IV utforskade svårighetsgraden av kognitiva nedsättningar hos flyktingar som behandlas på kliniken och relationen mellan dessa svårigheter och traumatisk hjärnskada (TBI), graden av PTSD, depression och ångestsymtom och smärta innan behandling.
Resultaten kan adderas till en omfattande litteratur som påvisar ett starkt samband mellan smärta, PTSD, depression och höga nivåer av funktionsnedsättning hos traumatiserade flyktingar. Resultaten visar att grad av smärtpåverkan (pain interference) kan minska behandlingseffekterna i en standardiserad multidisciplinär behandling för flyktingar. Kognitiva nedsättningar visade också vara signifikant bidragande till de allmänna besvären som denna population av flyktingar med PTSD upplever, vilket antyder att det finns ett stort behov att rutinmässigt undersökta TBI och kognitiva svårigheter i populationen.
Bidragets översatta titel Posttraumatiska stressreaktioner hos torterade flyktingar: Relationen till smärta, kognitiva funktionsnedsättningar och negativa tankemönster
Originalspråkengelska
KvalifikationDoktor
Tilldelande institution
  • Institutionen för psykologi
Handledare
  • Perrin, Sean, handledare
  • Rorsman, Ia, Biträdande handledare
  • Priebe, Gisela, Biträdande handledare
Tilldelningsdatum2020 jan. 31
UtgivningsortLund
Förlag
ISBN (tryckt)978-91-7895-362-2
ISBN (elektroniskt)978-91-7895-363-9
StatusPublished - 2019 dec. 19

Bibliografisk information

Defence details
Date: 2020-01-31
Time: 09:30
Place: Palaestra, Paradisgatan 4, Lund
External reviewer(s)
Name: Carlsson, Jessica
Title: Docent
Affiliation: University of Copenhagen
---

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Psykologi

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen för ”Posttraumatiska stressreaktioner hos torterade flyktingar: Relationen till smärta, kognitiva funktionsnedsättningar och negativa tankemönster”. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.

Citera det här