Retracing the Vikings in the East: A review of Scandinavian-Islamic interfaces

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKonferenspaper i proceedingPeer review

Sammanfattning

De vanligaste kontakterna under vikingatiden ur ett svenskt perspektiv gick österut. Miljontals islamiska mynt flödade in i Skandinavien från Nordafrika, kalifatet och det samanidiska herraväldet i Centralasien. Deras ursprung varierade, och silverströmmens kronologi gör det möjligt att beskriva föränderliga relationer mellan aktörerna. Några välkända artefakter från samma riktning kom till Skandinavien. Förutom artefakter har arabiska skriftliga källor i hög grad bidragit till vår förståelse av de inblandade aktörerna.

Detta bidrag tar upp två frågor: hur presenteras och används skandinaviska kontakter med islamiska regioner i samtida diskurser, och vilka är de arkeologiska bevisen för dessa kontakter? Fyra utställningar och publicerade forskningsresultat i medier har valts ut för att visa hur kontakter mellan Sverige och öst presenteras för allmänheten. Jag presenterar också en kritisk granskning av kontakterna, genom att presentera föremålsgrupper som ansetts som ”orientaliska” och belysa historiska förhållanden i regionen mellan östra Mellansverige och Kaspiska havet. I detta vidsträckta område förlitade sig personer som var engagerade i överföring av varor på väl beprövade rutter och rutiner i ett "down-the-line"-system, vilket engagerade flera av dessa grupper. Istället för direkt handel med kalifatet och Centralasien hävdar jag att khazarer, volga-bulgarer och finska folk var de som skandinaverna främst interagerade med.

Islamiska föremål har uppenbarligen importerats till Sverige. Inflödet är dock spritt över en lång tidsperiod och de hanterades av mellanhänder, vilket ger få bevis på direkta kontakter och möjligheter till influenser från islam. Jag håller med Jan Peder Lamm: "Fynden tyder på att kontakterna med den islamiska världen huvudsakligen var indirekta och främst ett resultat av ett inflöde av myntat och omyntat silver". Därför är det viktigt att vi hittar ett sätt att lösa dagens politiska motsättningar utan att kränka det förflutna.
Originalspråkengelska
Titel på värdpublikationVikings in the Mediterranean
Undertitel på värdpublikationProceedings of an International Conference Co-organized by the Norwegian, Swedish, and Danish Institutes at Athens
UtgivningsortAthens
FörlagNorwegian Institute at Athens
Sidor147-167
Antal sidor21
ISBN (tryckt)978-618-85360-4-3
StatusPublished - 2023

Publikationsserier

NamnPapers and Monographs from the Norwegian Institute at Athens
FörlagNorwegian Institute at Athens
Volym14
ISSN (tryckt)1105-4204

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Arkeologi

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen för ”Retracing the Vikings in the East: A review of Scandinavian-Islamic interfaces”. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.

Citera det här