Sju nyanser av transparens: Om artificiell intelligens och ansvaret för digitala plattformars samhällspåverkan

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverkForskningPeer review

298 Nedladdningar (Pure)

Sammanfattning

Detta kapitel analyserar vad man kan kalla automatiserad policyimplementering på digitala plattformar och därmed kombinationen av normativitet och plattformisering. I kapitlet fokuseras betydelsen av de automatiserade verktyg där varianter av artificiell intelligens och maskininlärning används för att moderera och effektivisera olika informationsflöden. Här tecknas tre kategorier där plattformar använder AI för att styra och reglera användare och andra aktörer; 1. en infrastrukturell, som framförallt rör de största när de skapar marknader för andra att agera på; 2. en specifik, gällande innehållsmoderering, och 3. en generell, i mötet mellan AI och normativitet, dvs. värdegrunder.

Kapitlet pekar då på några av de mest väsentliga utmaningarna med samhällsapplicerad AI, dvs. den användning som samspelar och reproducerar sociala strukturer och normer, och vad det innebär i termer av kompetensbehov inom AI avseende samhällelig bias, som kulturer, etik och sociala normer. Kopplat till ansvarsfrågorna diskuteras sju nyanser av transparens, i syfte att problematisera de ibland något förenklade kraven på radikal transparens som hörs i ansvarsutkrävande debatter och för att peka på hur marknadskomplexitet, och ägande samspelar med AI-metoderna till vad som kan kallas ”the black box”.
Originalspråksvenska
Titel på värdpublikationPlattformssamhället
Undertitel på värdpublikationDen digitala utvecklingens politik, innovation och reglering
FörlagFores
Kapitel11
Sidor277-313
Antal sidor36
ISBN (tryckt)978-91-87379-53-6
StatusPublished - 2018 dec. 17
EvenemangPlattformar och AI: Betydelsen av transparens i automatiska policybeslut - Fores, Stockholm, Sverige
Varaktighet: 2018 dec. 172018 dec. 17
http://fores.se/plattformar-och-ai-betydelsen-av-transparens-i-automatiska-policybeslut/

Seminarium

SeminariumPlattformar och AI
Land/TerritoriumSverige
OrtStockholm
Period2018/12/172018/12/17
Internetadress

Bibliografisk information

Stefan Larsson är docent i teknik och social förändring vid institutionen för teknik och samhälle på LTH, Lunds universitet och programchef för det digitala samhällsprogrammet på tankesmedjan Fores. Han är jurist och disputerad i såväl rättssociologi som i fysisk planering. Hans forskning är inriktad mot digitalisering, datadrivna marknader och AI, med fokus på tillit, transparens och ansvar.

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Juridik och samhälle

Nyckelord

  • plattformar
  • AI
  • artificiell intelligens
  • transparens
  • ansvar
  • plattformssamhället

Citera det här