Svensk Måltidskultur

Forskningsoutput: Bok/rapportBokPopulärvetenskap

641 Nedladdningar (Pure)

Sammanfattning

De senaste hundra åren har det mesta som rör mat och måltid i Sverige förändrats. Hur gick det egentligen till när tacos och thaimat ersatte saltströmming och blodpudding på middagsborden? Hur kunde vin och vatten ersätta mjölk som måltidsdryck? Varför har knivhyllan ersatt bokhyllan som markör av kulturellt kapital? I boken får vi följa med in i hemmens och köksskåpens dolda vrår och få nya perspektiv på matlagning och måltider i förändring.
Håkan Jönsson tar med läsaren på en historisk resa och visar hur vispar, måttsatser, sockerkakor, lufttorkade skinkor och mycket annat har bidragit till att skapa en måltidskultur med svenska särdrag. I boken behandlas också generella frågor kring måltidskulturer - dess uppkomst, utveckling och förändring. Hur skapas föreställningar om gott och äckligt, fint och fult, vi och dem, manligt och kvinnligt mitt i vardagens hackande, vispande, stekande och kokande?
Boken vänder sig till alla som är intresserade av mat, matlagning och måltider, men kanske allra mest till den som är intresserad av att få nya perspektiv på de snabba kulturella förändringar som pågår i Sverige.
Originalspråksvenska
UtgivningsortStockholm
FörlagCarlsson Bokförlag
Antal sidor186
ISBN (tryckt)9789189063167
StatusPublished - 2020 sep. 9

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Etnologi

Citera det här